Sunday, June 27, 2010

Cerita Ketam


Pada suatu hari, Ali menemani ibunya membeli barangan dapur di pasar.
Sedang ibunya memilih ikan-ikan yang terdapat di pasar itu, Ali tertarik dengan ketam yang dijual oleh seorang peniaga.
Lantas Ali bertanya....


Ali: "Tauke, ni ketam knape 1 kotak kaki kena ikat lg 1 kotak kaki x ikat??"
Tauke: "Owh..ni ketam lain2 spesis la"
Ali: "Yela, knape kne ikat ngan x kne ikat??"
Tauke: "Ok2..ketam yg kna ikat tuh sebab kalo sekor kluar dr kotak, ketam2 yg lain follow kluar dr kotak. Kalo sume reti kluar rugi laa. Yg x kne ikat tuh sbb kalo sekor nk kluar, ketam2 lain pakat2 tarik balik ketam tuh masok kotak. So x pyh la ikat..x lari pnyee.."
Ali: "owh..mcm tu ke...ok la tauke..tenkiu"


Ali kemudiannya pulang ke rumah..



ske btol ngan ayat tauke tuh...mendalam maksudnya...n hakikatnya bkn ketam je mcm tuh..makhluk tuhan yg bernama manusia pown byk mcm ni..bkn kne ikat eh..ble seseorang tuh berjaya..hidup sng..ade je mereka2 yang hatinya busuk..dengki...ingin sgt menjatohkan mereka yg berjaya itu..sempit nya fikiran..knape x jd sperti ketam yg diikat???bila seseorg dari mereka berjaya..mereka blajar dr org yg berjaya tuh..cuba menjadi seperti mereka yg berjaya..tp sayang...mereka2 yang ibarat ketam x berikat tuh lebih ramai..bg mereka lebih mudah mencapai status yg setaraf dgn menjatohkan mereka yg berjaya..sedar atau x bilangan mereka2 ni lebih rmai..penghancur masa depan sndiri dan org lain...hurmmm....

Ketam yg manakah anda?

Tuesday, June 22, 2010

Ape lah sangat..

cuti tinggal brape hari je lg...byk yg nk disetelkan seblom buka sem bru ni...even reg fee pown blom byr..nmpk sgt cam x de semangat blaja lg..hakikatnye..aku de problem sket..dis week akan setel la sume2 tuh..hopefully...entri kali ni nk ckp byk sket..psl study..lg psl study..and lastly psl study gak...bkn nye pe..nk bg motivation sket kat diri sendiri...result exam sem lps bkn la mcm ape yang ak nk tp still not bad..syukur la dgn ape yg diperolehi..nk result lg gempak..gempakkn lg usaha..ayat biasa la tuh...usaha tngga kejayaan...suma tuh ayt biasa da..dan ada btol nya ayat tuh...ak rindukan zaman2 foundation aku..zaman result exam aku sgt2 membanggakan..sejuk ati dpt result camtu..walau camna pown..still ade org yg usaha x sberapa tp still dpt result bgus..konsentret tym lecture pown 1 usaha k..tp de yg lecture pown x dtg still result bgus..how lucky they r...hurmm...abaikan org lain..biarkn mereka dgn cara mereka...next sem da start majoring da...awl2 dulu cam x taw nk plih ape..Microbiology or Marine Biotechnology..both major ak mnt...tp mcm lg mnt microb..sbbkn nk mgelakkn dari someone aku almost x nk amek microb but nasehat drpd org trsyg(except family), aku akhirnya plih microb..yela, agak bodoh la kalau ak buat camtu...dah2..aku x nk ckp pnjg2 psl org2 ni...abaikan..6 subjek..2 subjek majoring, thesis, bioreactor, biostatistik, lg 2 ape tah...hampeh kan..subject taken next sem pown x ingat..btol ni..aku de mslah sket nk ingat2 subject ngan code subject..hehe..byk??rmai pown mrungut ckp byk..xde mse la..nnt class packed la..jumaat x dpt cuti la..x sempat nk study la..mcm2 la..ak sndiri pown trase gak la byk..tp x kesah pown sbb since awl2 masok degree ni lg ak rse cam apelah sgt kan...bkn pe..dulu aku bengap sket..ble masok sni..tup tap ak pandai..haha..poyo je..ade 2 jela kan..sama ada aku dah pandai or blaja senang...but still ak rse aku bengap..(eceh..merendah diri)...tak..btol ni..6 subject pe la sgt...adik aku study medic 1 sem 10 subject cool je..siap bley result bgus lg..jeles aku..da la duk jaoh ngan family..tekanan blaja lg...still boley dpt result bgus...aku yang subject 6 je kowt..hari2 boley blk rumah..tp x kan la x bley dpt result bgus kowt kan..aah..yela..adik aku pandai..kirenye aku bangang la ni...adoila..cetek nye fikiran eh..ermm...bkn aku ckp kat diri sendiri je k...tuk sume org..rmai la yang fikir camni..x yah nk tipu la...ble org lain dpt dean je..mule la.."kau pandai, bley la.."haishh...x kemana la kao asek fikir camtu je...self confident tuh penting keyh..
pnjg plak entry kali ni..x kesah la..agak2 tensen bley la aku bce n gelak sorg2..k ah..

tuk adik aku yg nga study tuk exam (taw ko bce ni)..gud luck keyh..wish me luck oso k..aku ingat smpi ble2 time ko ckp aku pandai..honestly aku tertouching(positif nye touching) time tuh..=)..ble??alaa..time ko skype ngadu tension tuhh..=)
tenkiu keyh..

Sunday, June 20, 2010

Playing for Change


okeh..korg kne dgr ni...playing for change ni music project yg collect musician all over the world...lgu2 diorg ni besh..yg ni 'stand by me'..dengar la..=)



bkn ni je lgu diorg..byk lg..search ah kat youtube..=)

Parenthood

Sambil2 tggu game Italy..aku mnyempatkan diri tuk tuka2 channel astro..last2 ak tgk star world,
parenthood..dah lebih stengah jam da cite ni start..tgk tajuk pown da taw cite ni psl pe kan..sambil2 tgk citer ni..aku tersentuh kejap dgn satu family ni...spasang husaband and wife ngan sorg ank laki2 ngan sorg ank perempuan..anak laki dier disahkn ade pnyakit ASPERGER'S SYNDROME..yg mne penjelasan yg spesifik psl pnyakit ni google la sndiri eh...asperger ni autism disorder..x taw gak??google la sndiri eh...bygkan la ble korg dapt ank yg mcm ni..mcm mne??ok2...bygkan korg dpt anak ISTIMEWA...phmkan??ni lifetime syndrome...aku tersentuh ble ayah dier mcm da x taw nk watpe..kalo pth tulang ke..luka ke..dier x kesah as long as dpt di ubati..last2 taw pe dier bwat??dier join pe yg anak dier wat..anak dier jd lanun..dier jd lanun..main ngan ank dier..tu pngorbanan ayh tuk sorg ank...

______________________________________________________________________

cam tah ape2 aku cite ni kan..hehe..sesungguhnya ak x reti bercrita...masok prtndingan brcrita tym skola dlu ak x g..haha...
tp bkn psl teknik bercerita yg ak nk btaw tp psl pngorbanan sorg ayah..
kalo nk bercerita psl pngorbanan ayah msg2..smpi taun dpn pown blom tentu abes..besarnya jasa ayah membesarkn kita..dan ayah smmgnya layak untuk dirai hari ni...

Saya Muhammad Hafiq bin Hashim, ingin mngucapkan....

SELAMAT HARI BAPA!!

kepada ayah saya, Hashim bin Hamzah..


Sayang Ayah..=)


Saturday, June 19, 2010

Bukan Blog Bola

aah la kan...bru terperasan yg entri2 aku bln ni byk psl bola..lg2 lps 11 haribulan...=P
lebeih sparoh kot psl bola...heee
sesungguhnya bola ngan aku bgai adik bradik lain mak lain bapak...bagai aur dgn tebing..
bagai bagai lg lah..walopon pth riuk tulang2 ak sbb bola...tp x penah nk serik pown...=P


ni blog bola ke???owhh tidak..sama skali tidak..cuma sejak kebelakangan ni aku lebih suka tulis2 entri psl bola..sebabnya world cup la..=)
sbgai kaki bola...kehadiran world cup ni mmg dinanti...ohhh...aku sudah demam..demam bola...sbb demam ni la berlakunya pengumplan entri2 bola dlm blog ni..ble da kebah demam ni...kurang la entri2 bola..hehe..


lps world cup nnt x byk da la entri2 psl bola...kalo ade pown psl league2 yg major..terutamanya EPL..terutama lg team liverpool..=)
dan maybe lps world cup ni entri2 aku x kan sebanyak bulan ni (puloh2 tuh..record)..sebabnya new sem da start..hidupku akn lg bz...lg2 da final year ni..doakan aku ya..=)


Friday, June 18, 2010

So KLOSE but yet so far


ok..lps spain..germany plak..pasni kalo brasil klh pown da x heran..=P
player2 germany dan coach2 yg ala ala gay mlm ni bley la sme2 nanyi lagu 'So Close' ni...





red card klose bley la dikatakan punca kekalahan germany mlm ni...
walo camne pown, referee tuk game ni kesilahatn amat bermurah hati tuk kluarkan card2 berwarna...n kalo mase dilanjutkan sampai 120 mnt, kad ACE SPADE mungkin akan dikuarkan..
game yg x bosan..agak happening..owh ya..seblom ni serbia klh dgn ghana sbb penalti sbb handball...scene yg same tuk game ni..kali ni Vidic plak..rse nye lpas ni x pyah la Sir A. Ferguson mncari keeper tuk gantikan VDS..vidic pown boleh..=) dan x perlula serbia masokkn keeper simpanan kalau keeper dier kne red card..Vidic bley jd keeper smbil jd defender..x la rase bermain 10 org..=)
podolski pastinya akan menghabiskan sisa2 waktu di africa dgn nangis teresak esak sbb x score penalti tu...=(



red card

GOLL!!JOVANOVIC...Liverpool player next season..=)

S#%^*Tiger(xreti eja) awl2 da pgg kpale..taw x gol..


owh ya...sy bkn fan germany..=)

Thursday, June 17, 2010

TERUS DIAM KAU

france seri ngan uruguay..korang gelak,
england seri ngan USA..korang gelak,
italy seri ngan paraguay..korang gelak,
brazil mng 2-1 je ngan north korea..korang gelak,
SPAIN yg korang BANGGA sgt KALAH ngan SWISS korang x nk gelak????

gol yg menghancurkn hati fan2 spain


bukan nye ape..fanatik tuh standard la..jangan la over sangat..
sampai nk kutuk, hina bagai...skarang sndiri dah kne..
x bleh nk tipu la..aku sendiri pown gelak sakan td...
aku sendiri pown ske SPAIN ok...
aku gelak bkn sbb Spain klh pown...sebab Fan yg OVER klh..
hahaha...
biase la kan...da klh trima jela sgale kutukan...
aku sendiri pown kalo team aku kalah kne gelak..
tp x rase pape pown sbb aku x ckp BESAR cam korg...
HAHAHAHA!



LEAVE THE PAST IN THE PAST, FUTURE IN FUTURE AND ENJOY THE PRESENT



Wednesday, June 16, 2010

Nightmare by Avenged Sevenfold

New song from new album (Nightmare).


R.I.P The Rev

Tuesday, June 15, 2010

Bola itu Bulat..

Robert Green (England)


Faouzi Chaouchi (Algeria)


Justo Villar (Paraguay)


ok..so far ni la keeper2 yang free2 bg gol...baek sungguh..kat world cup lak tuh..
jap..salah keeper ke salah bola ni???
siapa pula yang ak masok lam list ni???
kte tggu dan lihat..=)

Wimax oh Wimax..

PAY EVERYTHING LATER!

adoi....sesak aku camni...
kalo korang da salu sangat bce komen2 org psl servis wimax ni...
haa...ni tambah lagi 1 komen korg kne bce..
jangan la korng sume terpengaruh ngan iklan wimax ni...
gempak mmg gempak..ok la..boley la pengaroh org...(bukan aku k..da pkai seblom iklan tuh kuar lg)..
tp sayang..servis x segempak iklan..servis cam tah hape-hape je..
aku da gune staun lebih...pkai kat rumah sewa kat shah alam..
memandangkn lg 2 taun ak nk abes blaja so aku amek plan yg 2 taun pnye la..
ok..trial dier bg 14 hari kalo x silap...
1st day xde signal lgsg...2nd pn..3rd...4th..5th..
hari ke 13 bru de!!!
terbaek tol servis...
tp mase dpt gune tuh mmg laju la...
tggu la 2 3 minggu...
pe yg korg bce psl wimax ni mmg btol pown...
sakit nye ati...
aku da la student...pg de kls..yang wimax ni bley gune ngan aman pas kul 3 pg...bley kate tiap2 hari cmni...lg tmbh sakit hati...
now ni...ak kne pindah kampus...nk tak nak aku kne POTONG la P1 Wimax ni...sbb tmpt bru xde line...
tp masalah nye kontrak 2 taun..nk ptg kne byr rm900...dwet lg...
ni dalam usaha nak potong tanpa byr la...
any suggestion???????

Monday, June 14, 2010

1st Award!!

Award from CheQpPJoY


1 . Ape kan name belog anda dn kenape anda memilih name itu ?
thisISmyBLOG
bhasa melayu nye bermaksud Ini Blog Saya..
name ni dipilih sbb ni blog saya la..=)

2 . Apekah Link Belog Anda Sekarang dn Bagaimne boleh timbul idea untok menamakan nyeaa seperti itu ?
sudah terang, jelas dan nyata kan??

3 . Apekah Method dlam penulisan anda ?
99.9% bhasa yg digunakan adlah Bahasa Melayu...lebih spesifik Bahasa Melayu Rojak...=P


4 . Pernah terase nak hapuskan belog anda ? Sbbnyeaa ?
owhh...bgs..dah ssh berblog then nk hapuskan...
neva!!


5 . Pernah Tak Ahli Keluarge Anda Membace belog anda dan ape kate mereka ?
pernah...kate nye "kaw da de blog eh??"


6 . Ape perasaan anda apebile org lain mengatakan bahawe anda punyee belog ini burok sedangkan masih ade yg mengatakan belog anda chantek ?
tah..so far xde lg yg ckp cmtu..kalo ade pown biarla..hak individu..=)


7 . Bilekah anda mempunyei belog ?
ogos 2009..tp rsenye mei 2010 bru aktif..=)

8 . Siapakah Orang Pertame Yang Mengetahui Anda Mempunyai Belog ?
owhh...siape ya...adik prempuan sy kah??gf sy kah??? lupe la...


9 . Ape perasaan anda apebile orang asyex mengatakan tentang belog anda di sekolah ?
sekolah sape???


10 . 10 Orang Keatas Seterosnyeaa untok di Tag .

Miroslave Klose dan TANDUKkan Golnya...

masih panas dengan aksi hebat germany pg td..
so far game yang terhebat pada World Cup kali ni..
bukannya nk bercerita psl gama pg td..
tp korang nampak x pe yang aku nampak????

padu sungguh tandukkan Klose..dier ni mmg power pown kalo tanduk2 ni..


ok..goal celebration...tanda2 tumbuhnya tanduk da klihatan..kuat nya tandukan dier ni..


haa...da makin jelas da...


comel btol gaya ni..pe maknanya pown aku x taw..yang pasti dahi dier da merah gle da..=P



x kesa la tumboh tanduk ke x...yang pasti ble dpt skor gol time world cup mmg x rse sakit pape da...aku skor masa lawan anta sekolah pown da best gile..kat world cup lg la..
germany kompem jd pilihan ramai tuk world cup kali ni..
tp mungkinkah world cup 2002 berulang???

It's RED CARD DAY!!



Abdelkadder Ghezzal (Algeria)


Aleksandar Lukovic (Serbia)



Tim Cahill (Australia)

New Transformers 3 Star

Transformers 3 tnpa Megan Fox???
hurmmm...sape yg ganti???hot jugak ke???
director, Micheal Bay dah announce pgganti Megan Fox..
nme dier Rosie Huntington-Whiteley...sape tuh??
ak pown x taw...teliti la gamba2 ni..
tadaa!!!!





kalo tgk elok2..dier ni mcm de masalah mata...
nk bandingkn dengan megan fox???
tggu la Tansformers 3 kuar dlu..=)



Sunday, June 13, 2010

Muse and Twilight

Sebelum ape2..elokla aku bg tahu kat sini yang aku BUKAN nye fan Twilight..
dan collaboration Muse ngan twilight ni x kan wat aku minat Twilight ni...
orang cakap x kenal maka x cinta..orang cakap x tengok lagi cte ni mmg la x minat..
hurmm...ak dah tgk dan aku x minat..tu je...
dan bg aku Twilight memang x sesuai ngan Muse..
dan bkn nye Muse x sesuai dgn Twilight..hurmm..ade bezanye tuh...


England!!

England during training session...


hoho...x sampai sejam lagi team febret aku turun padang...England!!so seperti mana game yang seblom ni...prediction aku 3-1..haha..
England 3, USA 1..wah2...gile konfiden..
prediction ni aku wat since undian kumpulan hari tu..haha...
so kita tggu dan lihat je la...
harap2 nye prediction aku btol...
prediction je k...x nk betting2 walaupun judi dah diHALALkn..=P


hahh..planning kemain agi..jangan jap lgi lgsg x jd dah la..

2 gol aku tuntut dr dia ni..jgn cari 2 kad kuning sudah..

Salah siapa???

Remaja perempuan merokok atasi lelaki
Oleh Sukhairi Abd Thani
bhnews@bharian.com.my
2010/06/12

Pengaruh iklan antara punca tabiat buruk berleluasa

KUALA LUMPUR: Jumlah remaja perempuan merokok terutama yang berusia bawah 10 tahun semakin membimbangkan kerana jumlahnya kini pada tahap 28.8 peratus berbanding remaja lelaki pada umur yang sama sebanyak 14.1 peratus.
Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, berkata kajian Tinjauan Morbiditi dan Mortaliti Kebangsaan pada 2003 itu amat membimbangkan dan menunjukkan tabiat merokok perlu dibendung segera pada peringkat awal.
Beliau berkata, antara punca tabiat merokok di kalangan remaja perempuan berleluasa ialah pengaruh iklan yang menjanjikan kecantikan fizikal dan penyelesaian kepada cara menguruskan badan.

“Angka ini amat membimbangkan. Walaupun ia kajian pada 2003, saya yakin jumlahnya sudah meningkat. Kita harap ibu bapa dan pihak sekolah memainkan peranan lebih proaktif untuk memastikan trend berkenaan dibendung.

“Mereka terpengaruh dengan idea yang mengatakan rokok boleh melangsingkan badan, boleh menghilangkan tekanan dan sebagainya. Ini yang menyebabkan ramai anak gadis kita memilih untuk merokok.

“Pendapat ini salah, merokok tidak menjanjikan kecantikan fizikal atau kecanggihan. Yang ada hanyalah keburukan dan bahaya kepada kesihatan selain menambah risiko keguguran dan kelahiran bayi pramatang,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Hari Tanpa Tembakau Sedunia 2010, peringkat Institut Perubatan Respiratori, di sini semalam.
Sehubungan itu, beliau mengharapkan kerjasama erat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan badan bukan kerajaan (NGO) menganjurkan kempen kesedaran dan pendidikan.

Katanya, perhatian ibu bapa saja tidak mencukupi kerana banyak masa remaja dihabiskan di sekolah atau bersama rakan dan tindakan menghukum remaja merokok kurang efektif kerana menyebabkan mereka memberontak.
_________________________


hurmmm..siapa yang patut disalahkan..ibu bapa??rakan-rakan??perokok lelaki??atau pun diri sendiri??
tepuk dada tanya iman...

Saturday, June 12, 2010

Sign of Victory

tengah2 tengok opening ceremony world cup semalam..terminat la plak aku dengan lagu R. kelly ni..so mencari-cari la lagu ni kat youtube...best..mmg aku suke lagu2 mcm ni...so ak nk share la...enjoy..

Shopping RM25!!

wahh...melarikan diri sebentar daripada demam world cup...=)

petang tadi..dalam pukul 5.30 petang, adik aku dgn gedik nye ajak aku keluar..pegi bundle...hurmm...

aku: "aik???ble masa ko layan bundle ni???"
adik aku: "alaa...miskin..bundle ckup la.."
aku: "hurmm..yela..tggu jap.."

lepas aku solat ktorg pun gerak gi bundle..dekat jln gombak..blkg Ong Tai Kim..aku pown jarang gi bundle ni..nk bli kat kedai b
undle pown x mampu..haha..
sampai je blkg OTK tuh ktorg pusing cari kedai..jumpa la 1 kdai kat blok blkg skali..
hurmm..kat situ window shopping je...x bli pape...xde bekenan...
pas2 g la kdai lg 1...
tu dia..kat sni adik aku shopping 3 helai seluar..
baju xde yg bkenan...RM5 sehelai...hehe..ahaa..ngan baju sehelai...pas2 balik...
time on the way nak balik ak terbg tahu kat adik ak yg de bundle dkt2 area rumah..dekat sri gombak...langsung teros g sne...skali pusing2 x jumpe kedai yg di cari..kedai lai
n plak jumpe..sempat la adik ak sedot bju lg sehelai..rm5 gak...
then blk sbb masa tu dah nk pkul 8 dah...
hurmm..aku???x bli pape pown...hehe...ssh sket nk shopping2 ni...bundle ke..x bundle ke sme je cerewet aku..hehe..jam pown da pkul 2 ni...salam buat masa ni..nak ready tuk game France vs Uruguay plak...=)


p/s gambar adalah hiasan semata..=)

Bola..bola..bola...

haha...bosan ke asek cte bola je???
World Cup dowh...4 taun skali..bkn cam AF, Mentor...or idol2 bagai tuh...=)
kpd mak2..kakak2..adek2...yg dpt nk tgk rancangan2 hebat, drama2 leleh kat tv tuh..bsabar la eh...4 taun skali je...tahan la sebulan..kalo 4 taun kami2 bley korbankn game2 epl..pe slh nye kali ni bg ktorg pgg tv plak..=)

bkn nye maw gado2 disini...tp tula hakikatnye..musti de conflict nye la...
1st game da abes..seri [1-1]...hurmmm....game live..so x pyh nk wat repot panjang2..
conclusion aku S. Africa patotnye bley mng...byk sgt chances dpn2 gol...walopon mexico control gme tp xde penyudah...endingnye..1-1...

gol cantek from Tshabalala(tebelit lidah aku)

bkn takat gol je cantek..celebration pown cantek..seb baek x wat tarian naga td..=P

marquez pnye celebration..simple sudah..

mphela: "kalo la kaki aku bedong sket td..da mng da.."
(dlm bhase afrika)


bkn nye player2 mexico or Africa yg nk di hebohkn kan sni...x sgt la...yg paling dinanti oleh org malaysia sah2 la org malaysia yg kat ats pdg td...spe???
spe lg kalo bkn reff malaysia, Subkhidin Salleh...yeah!!!MALAYSIA tuh!!!hee
ni jela yg dpt kte banggakn..tggu team Malaysia masok..hurmm...ble pown x taw lg....
walopon td jd reff ke4 je tp ok what???1st match tuh...maybe next game dpt kte tgk dier jd reff kat tgh pdg...
pape pown..smoga berjaya tuh Mr Subkhiddin kte...ALL HAIL SUBKHIDIN!!

x payah tgk presiden 2 org ni lme2..fokus kat blkg tuh..SUBKHIDDIN!!!

Thursday, June 10, 2010

[the Quest] to [Write The Future]


The Quest by Adidas


Write The Future by Nike

The LIMA(5)

demam world cup dah makin trok...aku yg mmg kipas ssh mati bolasepak ni mmg x terkecuali la...
so, post kali ni psl player2 yg pada pndapat aku akan mnyusahkan team lawan...sbb x nk bg post yg berjela...ak list kn top 5 je...

5) Luis Fabiano

Player yg main tuk Sevilla ni mgkin x sefemes Kaka..Ronaldo or mne2 player Brasil yg men kat La Liga...tp pd ak slepas zaman R
onaldo, dier ni la striker Brasil yg konsisten tuk kelab ngan nega
ra dier...Paling style time friedly brasil lwn portugal...mamat ni dgn bgaye skor hatrik...pusingan kelayakan bg fabiano ni pown sgt mmberangsangkn. So jgn terperanjat kalo dier ni jd top scorer tuk world cup kali ni..


4) Wayne Rooney

Sape x knal brother panas baran ni...panas2 dier ni pown gol still byk. Player MU ni mmg terbukti kehebatn dier tuk skor gol..kalo bkn sbb drogba skor byk tym last game epl aritu..kompem dier ni da jd top scorer..Tp tu la..problem dier ngan sikap pnas baran dier. Sikap dier ni bley wat dier x dpt jd top scorer(kne red card)...malah mgkn bley jd pnyebab England kne tggu lg 4 taun tuk dpt world cup...dgn world cup yg nk start x smpi 48 jam lg ni...kemampuan rooney agk kurg myakinkn..walopon gempak tym kelayakan tp frenly2 terakhir dier x skor pown...2 gol je..tu pown lwn team kelab...walo cmne pown..peminat still pecaye yg mamat ni bley wat masalah kat team lwn...

3) Cristiano Ronaldo
hurmm..player plg mahal so far...nape bkn no 1???pd aku dier ni lbeh popular psl life dier...bkn psl bola sgt..walopon mmg dier ni hebat...tp ble men kat tahap tetinggi ni individual skill bkn yg plg penting...2nd top scorer tuk RM season ni..x standing ngan pencapaian dier 42 gol tuk MU seblom pndah ke RM. Kapten portugal ni kne bkerja lbey krs tuk kawal game ank2 buah dier...satu grup ngan brazil n ivory coast mrupakan cabaran tuk kapten muda ni..game yg perfect oleh kapten ni akn jd pnentu sma ada portugal layak ke knockout round atau x...walopon pencapaian player ni mcm smakin mnurun..peminat2 masih mgharapkan sentuhan cantek drpd kapten ni..

2) Fernando Torres
El nino...nme gelaran tuk striker liverpool ni..naseb torres season ni tuk liverpool agk x bernaseb baek sbb asek injured..walopon jrg main..tp player ni still dpt skor gol2 tuk liverpool..semacam gol ngan dier ni x bley dipisahkn...walopon pada awl nye status player ni tuk men WC taun ni smacam samar..tp akhir sempat gak dier pulih n last frenly lwn polan aritu dpt skor sebijik...sebagaimna kudrat torres di tagih tym mng european cup dlu..sme la jugak kudrat dier di tagih tuk WC kali ni..dgn partner, D. Villa..spain smacam 1 ancaman tuk team lain...n kalo x diganggu kecederaan...torres sma skali x dpt di halang tuk jd top scorer..


1) Lionel Messi
5 dah..4 dah.. 3 dah.. 2 pn dah....tp xde gak si messi ni...sah2 la num. 1 kan...rse2 nye x pyh nk explen lebar2 psl player kecik tp berbisa ni...rmai da sedia maklom ngan kehebatan dier ni...team2 lwn kompem2 cuak ble bola de kat kaki dier ni...player tebaik dunia skang ni n world cup je yg bley wat deir standing ngan coach dier..maradona...game yg konsisten spnjg ngan barca..lincah control bola walopon x fancy2 cam ronaldo...kelibat dier ni kat pdg bley tenggelamkan player hebat lain cam torres, ronaldo n rooney...dgn argentina skang ni ade striker2 yg pd tahap terbaek skang ni akn memudahkn messi tuk skor gol2 penting tuk team...Messi semestinye player yg paling patot diberi perhatian...

Tuesday, June 8, 2010

Learn From Mistakes

agak2 nye cmni la rupe ak tym cek result td..hurmm...rse nye since 2 or 3 sem lps mmg cmni la rupe ak tym tgk result..hurmm...frust????tah la..

mcm biase..ble da tgk result, mcm prasaan kuar..de yg epy...de yg x epy..yg tkejot..yg x tkejot...mcm2 la...mcm ak ni tkejot gak la...tunggang tbalik result ak...yg di bajet dpt bgs..last2 terok..yg bajet trok ok la plak...haishh..mne silap??mne salah??msh mencari...n yg paling penting...JGN SALAHKAN ORG LEYN...

JGN SALAHKN ORG SBB KEGAGALAN SNDIRI...
hurmm..seblom ni ak salu slhkn org leyn sbb result trok...hurmm..smpi ble x maju beb..tgk ah..smpi skang ni gak la result ak x gempak..hurmm...mcm ni la...matematik sket...=P

slhkn org = x mgaku kslahan sndiri
x mgaku keslahan sndiri = x bwat silap
x bwat silap = x dpt blaja dr kesilapan...

hurmm..pkir2kn la...nk mgomel byk2 pown x gne..ak sndiri pown
still kecewa..tp ckup la tuk hri ni..esk bkk bku baru...sem dpn bkk bku baru...
to all my frensss...thanx for evrythin...for those yg dpt result bgs..congratz...yg
x brape bgs..troskan usaha...jgn asek nk mengomel je..=P...
smpi sni je entry ak tuk kali ni...next post tataw ble...biarla ak mlayan prsaan ni wat sementara waktu...bermuhasabah diri..hee...moga2 dpt ketenangan...=P

seblom tepkir nk give up...hayati cte ni..

"At age 22 he failed in business. At age 23, he ran for state legislature and lost. At age 24 he failed in business again. At age 26, his sweetheart died and he was broken-hearted. At age 27, he had a nervous breakdown; he eventually regained his health running for Congress at age 34, and was defeated. At age 39, he ran for Congress again, and lost gain. At age 46, he ran for senate and lost. His ticket lost when he ran for vice-president at age 47. At age 49, he ran for senate again, and was defeated. At age 51, he ran and was elected to the Office of President of the United States. His name was Abraham Lincoln."

SEKIAN..=)

Sunday, June 6, 2010

Rumah Student....


"eh..apsal umah sepah ni??"
"alaa..standard la..umah bujang..."


hurmm...standard la kan umah bujang...sume bz bagai wat keje..kononnye la...
post kali ni ak nk btaw sbb2 yg mnyebabkn umah sewa student laki bsepah...

1. lps mkn...x reti2 nk basoh pnggan cawan tros..nk simpan dlu 2 3 mggu..bg bau baek punyo!!
2. bli mknn tapaw..pas mkn x reti2 nk tros buwang..
3. dah kaye sgt...bli brg then men campak2 je...(x kesa la brg pe pown)
4. kat umah de org gaji..x umah sewa xde..member2 bley jd org gaji...
5. kalo bli air botol tuh..ble abes smpn..bley wat tmpt buang abu rokok...kalo 10 botol de...10 botal abu rokok rr bsepah..
6. mak x aja lipat bju..pas basoh sumbat je..tu yg smpi limpah2 kuar almari...
7. biase la ble nk kms umah mesti sepahkn dlu...tp tym sepah2 mmbr ajak mnom plak kan..tggl la...pas blk smbung kemas..mmg x la kan...

ak pown student..ak pown de sewa rumah..honestly ak x ske umah sepah2...da la pale otak srabot nga study bagai...umah lak sme je nk srabot...mmg btol pown pndngan org psl umah sewa laki kotor..mne2 pown sme je..n x dinafikan gak de yg jge kbersihan ni..tp bpe cebis la sgt kan...kalo srumah 6 org..2 je yg duk kms umah mmg xde makne la kan(umah ak)..
geram beb ble asek kte je yg kemas..lg geram kalo tym kte kemas mmbr leyn bley plak lari..cam cibai je(mmbr umah ak)..lantak ah..pdulik pe ak..
so kalo nk cri mmbr duk skali tuh plih2 la...jgn men sebat je...kang sndiri mrane...haishh..pape pown..engatla...

"KEBERSIHAN SEBAHAGIAN DRPD KEIMANAN"

p/s: seb bek x pnah ak amek gamba tym umah sepah gle..kalo x mmg ak tarok da...
p/s lg: x sume umah laki cmni..n pompuan..jgn engat korg x cmni..ade je cmni..cume maybe x sramai laki la..

Saturday, June 5, 2010

Kampung FC vs England

Kampung FC : England

Penjaring:
hafiq, syafiq, abg ajim(tataw name)
Rooney, Terry (men tarok je)


Kampung FC (men tarok je nme ni...) memulakan kempen Piala Dunia taun ni dgn lagkah kanan bler wat kejotan mnumpaskan pasukan plihan, England. Pelawanan yg diadakn kat Soccer City di-usha oleh lbih 91 000 peminat(fuyyo!!)..
Kampung FC mmbwat kejotan seawal mnt ke brape tah..awl2 gak la...hasil jrgan bersahaja penyerg bnombor 10(ak tuh..haha)..gol yg brpnca drpd slh paham(x amek commnication skills ni) antara defnder ngan goalie mnyebabkn ak dgn mudah mnolak bola ke dlm gol...
Tsentak ngan gol tuh...England mlncarkn serangn bertali-tali...yg akhirnya dapt gol..sepakan sudut Gerard ditanduk kencang oleh Terry tuk gol pnyamaan...lbey kurg 10 mnt sblom tmt sproh mse...England dihadiahkn penalti yg disempurnakan oleh rooney(ble plak rooney amek penal england)..sparoh mse 1 tmt dgn 1:2..
Sepnjg 2nd half...kedua2 team bermain berhati2 dimna xde gol terhasil...
Sparoh mse ke 3(rule bru fifa..ak bru taw) mnyaksikan kbngkitan Kampung FC diman 2 gol terhasil..spkn penjuru Hakim menyebabkn kekeliruan di gawang England yg mne Syafiq yg bnombor 10(aik??td bkn ak ke 10) mudah mnolak masok gol pnyamaan...smgat Kampung FC kian membara...asakan demi asakan akhirnya memaksa carragher menjatoh kn Syafiq berhmpiran kotak penal...Sepakan percuma cantik drpd abg ajim menerjah jaring untuk gol kemenangan Kampung FC...keputusan penoh..3: 2..sekian...

p/s: mnt jaringan x dpt di bgtaw sbb tym men ak x pkai jam..haha...
p/s lg: gambar2 spnjg perlawan x dpt disiarkn ats sbb perlakuan lucah pemain2 diats pdg..=P

WORLD CUP= PIALA DUNIA....




wahh...arini 5 jun...lg 6 hri lg!!!yeahh...
demam yg 4 taun skali ni da dtg blk da...kalo yg kaki bola cam ak ni mmg demam panas abes ah..x bley kuar umah kowt...haha...

ak duk belek2 blk pic org tyg psl rule tym world cup ni..ak nk gne la rule ni..haha...ni ha rule tu...

The authorities in South Africa have just issued this quite useful guide to those who may not be aware the footy is about to start....


Dear Wife/Sweetheart/Girl Friend/Partner/whoever it may concern,

1. Between 11 June and 11 July 2010, you should read the sports section of the newspaper so that you are aware of what is going on regarding the World Cup of Soccer and that way you will be able to join in the
conversations. If you fail to do this, then you will be looked at in a bad way, or you will be totally ignored. Therefore, DO NOT complain about not receiving any attention.

2. During the World Cup, the television is mine, at all times, without any exceptions. If you even take a glimpse of the remote control, you will run the risk of our relationship ending.

3. If you have to pass by in front of the TV during a game I won't mind, as long as you do it crawling on the floor and without distracting me.

4. During the games I will be blind, deaf and mute, unless I require a refill of my drink or something to eat. You are out of your mind if you expect me to listen to you, open the door, answer the telephone, or pick up the baby that just
fell on the floor....it just won't happen.

5. It would be a good idea for you to keep at least 2 six packs in the fridge at all times, as well as plenty of things to nibble on and please do not make any funny faces to my friends when they come over to watch the games. In return, you will be allowed to use the TV between 12am and 6am, unless they replay a good game that I missed during the day.

6. Please, please, please - if you see me upset because one of my teams is losing, DO NOT say "get over it, it's only a game", or "don't worry, they'll win next time"". If you say these things, you will only make me angrier and I will love you less. Remember, you will never ever know more about football than me and your so called "words of encouragement" will only lead to a break up or divorce.

7. You are welcome to sit with me to watch one game and you can talk to me during half-time but only when the commercials are on, and only if the half time score is pleasing me. In addition, please note I am saying "one" game ; hence do not use the World Cup as a nice
cheesy excuse to "spend time together".

8. The replays of the goals are very important. I don't care if I have seen them, I want to see them again, many times.

9. Tell your friends NOT to have any babies, or any other child related parties or gatherings that requires my
attendance because:

a) I will not go,

b) I will not go, and

c) I will not go.

10. But, if a friend of mine invites us to his house on a Sunday to watch a game, we will be there in a flash.

11. The daily World Cup highlights show on TV every night is just as important as the games themselves. Do not even think about saying "but you have already seen this...why don't you
change the channel to something we can all watch?" because the reply will be, "Refer to Rule 2 of this list".

12. And finally, please save your expressions such as "Thank God the World Cup is only every 4 years". I am immune to these words because before and after this comes the Champions League, SPL, Scottish Cup, Premier League, Italian League....


Thank you for your cooperation.



world cup kali ni..ak cam biase la...since dulu pown ak sokong england..haha..tp rsenye x kan jd champion la mcm yg dlu2...haishh...spain n holland choices ak tuk final nnt..haha...nk ak nye prediction???smpi 2nd round jela...hurmm...

grup A: mexico,uruguay(babai africa)...france?????
grup B: argentina, korea
grup C: england,usa
grup D: german..hurmm..ghana kowt
grup E: holland,denmark
grup F: italy,paraguay
grup G: portugal...hurmm..of coz r brazil..
grup H: Spain,swiss..

haha...prediction je okey..wee...


~when i get older i will be stronger...lalala~