Thursday, December 9, 2010

best ke rokok???


hurmm...tetibe tergerak ati nk wat entry ni..bkn pe..recently ak de argue psl rokok ni ngan member ak...hurmm..bkn argue sgt kot..more to discussion rsenye...topiknye

"MEROKOK TIME BERAK"
bkn pe..mostly perokok ske isap rokok time berak..ni bkn view ak je..smoker2 yg ak knal sndiri yg ckp...kate nye rokok tym berak lg 'feeling'..feeling tang mane ak x taw lak..yela..ak x isap rokok mne ak taw...

ak bkn nye anti perokok sgt..since kecik ak x tahan bau asap..seblom knal rokok pown ak da x tahan bau asap...asap bkr sampah...bakar tayar...bgs gak la...


ade org ckp rokok tym berak ni ibarat mnom teh ngan susu...kalo x isap kre mcm mnum teh je..


hurmm...tp pada ak x sesuai kot perumpamaan tuh..kalo ak ckp mcm haus tahap nk mati pas2 tetibe dpt air bley????

kalo ikutkan ak kalah tym argue tuh..tp ak x kesa pown..agak2 ak x tahan bau asap ak blah la...nk anti perokok sgt pown x bley gak..im surrounded by smokers..so biar jela...cume slalu gak la ak pesan...

"KALO PASNI AK MATI SEBAB BARAH PARU2 JGN LA SEGAN DTG KENDURI ARWAH AK"


Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha

Bila dah makin dekat,
Mula la x lalu makan,
Mula la asek tmenong,
Mase ni la mula nk bkepit je ngan yg tersayang,
Dah nk bwat cmne,
Ni la pengorbanan namenye,
Alahai LEMBU.....=P

raya..raya la gak...
jgn la excited sgt...
pd yg bwk kreta tuh..
berhati2 di jln raya..
jgn sbb nk cepat rela jd hantu raya ats jln tuh...
engat org tersyg...
kalo xde org tersyg...
engt la kat org leyn yg ade org tersyg ni...
akhir kata....



Sunday, November 7, 2010

Lepas Geram



Memula nya aku rasa x payah la nak biar masalah ni berpanjangan.masing2 nak tarik muka pun sampai bile. Kalau ensem tuh x pela gak..ni muka da mcm hape tah.tarik muka lagi la macam tenuk. Kau teamate aku tapi kau sibuk2 rosakkan nama aku. Aku x kisah pun kau nak ckap pe psl aku..Tapi bile org dah fikir yang x elok psl aku x kan aku nk diam je kan. kalau org tuh member2 gak x kesah sgt pown. ni kalau dah "org penting" pown da pecaye ngan kau abes la aku. Masa depan kot. Yela..ak bising2 pun kat sini je. Kalau aku bising2 kat luar sana pe bezanya ak ngan kau kan. X nak la jd pengampu. Kau sendiri pun x suke pengampu kan?? Abes yang kau buat ni pe eh??

tenuk ni pown lg ensem banding ngan muka ketat kau tuh.



Yang elok sume kau la kan. Keje sume kau buat la kan. Bile org x buat keje ko ngadu la kan..abes bile ko x buat keje ade aku ngadu??ade aku bising??aku x buat keje ko buat pe??ko diam je..makan dalam..pas2 mula la ko bukak citer...jgn sampai ak pown bukak citer gak dah la..mcm ak ckp td la..aku bkn kau...

Kau teamate aku..teamate patotnye backup member la weyh..bukan burukkn member..Kalau aku mcm kau gak camne??Kalau aku tarik muka gak macam mane??Kiter keje skali bukan 2 3 hari la weyh.Bertaun kot. Kau nk blagak mcm kau leader, tp meh sni la aku bitaw, kau x layak pown. Sape nk respect org mcm kau ni??

aku x kisah pun la kaw nak mngampu ke..kau nak ape ke..tp jgn la sampai pkai name org la. Nak mngaku sndiri buat sume keje pown jagn la sampai ckp org lain x buat keje. Kau sendiri pown mcm paku..kne ketok bru wat keje..Kau taw x pe masalahnye?? Masalahnye ble de prubahan ko x bgtaw..kau buat sorang. kau rse kau hebat kau bley buat org x bley..pe masalah kaw pon ak x taw la..ble da pnt kaw mngadu..haishh..Kalau mcm ni la ko punye perangai sape nk keje ngan kau??


Aku nk tulis entri ni pown aku fikir 2 3 kali. Bile kau bace pe plak kau rse kan. Kalau kau bace pown at least kaw tau aku yang tulis. Better drpd kau taw dr org leyn. Macam yg kau mngata aku. Source aku pown kuat. So x mungkin la orang tuh buat citer. Lepas ni kalau aku kne btepek kat muka lagi mmg siap la kau. Aku x brani jamin la pe jd ngan team ni. Aku pown kne pertahankn diri gak.

Saturday, November 6, 2010

Dah bosan

Dah jd lumrah manusia..
bila dah lame sgt bersame..lme2 jd bosan..
ble dah tiap2 hari bersame n xde pape yg spesel...
mula la diri ni rse nk cari leyn...
nk salahkan sape???haishh...
rse nye dah smpi mase tuk bertukar pada yg lain...
design blog ak ni smcm dah boring di tatap...
hahaha....


so, aku akn tuka layout blog ni...
ble??mcm mne??ak sndiri pown x taw...
tggu dan lihat...=)

Cuti yg seminggu

setel je melicinkan tikus2 yg tggl kat lab aritu, akhirnya dpt pown bercuti skejap...seminggu je pown..pe bley bwat..pnt x yah cter la...ak citer kat ayah ak..ayah ak ckp cmni.."ayah ulg alik johor steady je"..lbey kuang la...btepek kne ak..tp mmg btol pown...wat keje lbey sket da bising...mngadu sne..mngadu sni...mcm wat keje staun non stop siang mlm...haishh..manje sgt...


hurmm..cuti seminggu ni x la seminggu mne pown...2 ngan 3 haribulan ak join BioMalaysia..last year punye event ak x join...so taun ni ak join la..fee yang kne byr xde la mahal mne...kalo kasot raye ngan baju raye bley bli smpi 2 3 ratus pe lah sgt wat byr g conference ni..lg pun seminar spm adik ak lg mahal..haishh...


balik je rumah 4 haribulan(semalam) ak tros tido..penat rr...duk kat MAIS tuh bkn nyer tido sgt..haha..lgpown mlm smlm ak de game bola kat brickfield...org duk sebok nk celebrate deepavali..ak g mnyemak kat sne men bola...alhamdulillah..game tuh ktorg mng (as always)..haha..poyo...hari ni..jumaat stay kat rumah je...lepak...bg ilg pnt sket...sbbnye sabtu de game lg..huhuhu...then hari ahd kembali ke BJ mghadap lab yg terchenta...

Sunday, October 31, 2010

Cina yg Bengong...

lbey 2 bulan since last post ak..tym raye lg...busy sgt ke???of course...heee...
mcm ni rupenye jd final year student..hurmm..ngan fyp nyer...exam nye...assignmnt nyer...tido pown rsenye x ckup..haishh...
alhamdulillah...sume da setel..tggl fyp je la...bkn nk cte psl study sgt sebnanye....

KELATE MENEY PIALA MALAYSIA!!!

haha...tetibe nye smgt ak tgk bola malaysia...congrat tuk player...pnyokong kat stadium pown ok la..x nmpk plak krusi2 terbang..=)

ehh... pe kne plak ngan title bangang ak kat ats ni kan...
urmm...tuk elak kn slh paham ke pe...elokla aku btaw siap2...cina kat ats tuh bkn general k..tu spesel tuk amoi ngan apek kete city no plate WUJ ak jmpe td...
ssh kalo nk deal ngan org bwk kete besa ni...BIASAnye pale otak kecik..tu pown kalo de...haishh..
tp rse nye td keta ak nek lg besa kot...FORD RANGER plak tuh...
jln sempit...ktorg da lbey sparoh jln..plus de kete2 kat blkg lg...cina bangang ni x nk gak bg jln...jln seblah2 pown muat je..tp kne careful la..takot tgesel..kang calar kete bru..tp x nk gak tuh...kete xde stereng kot...x bley ketepi sket...siap bg highbeam lg...bangang2 pown bley bwk kete...adoi la...x pasal2 ak mengHANTUkan jari ak kat diorg dpn bapak ak...rosak status anak sopan ak ni...haishhh..

kalo nk ekotkn bkn cina bangang tuh je yg bangang...melayu, india, jawe, indon pown besepah jugak bwk kete cam bangang...cume td ak rse mmg bangang gle la...yg peliknye ske btol bli kete ngan membazir...leyn kali x yah la mntak signal...rsenye bley kurang sket harga kete tuh...ade signal pown x reti nk pkai...lg skali la ak nk btaw..cina yg ak cte ni bkn mlambangkan sume cina k..bkn pe..kalo ak cina sound bdk melayu..mau nye kuar group anti ak kat FB..haishhh...


pusing2 mata ak tgk entry bjela ni...mls nk tmbh2 da...yg penting kelate cuti esk..haha..(xde effect kat ak pown)..=P

Friday, September 17, 2010

Makna Hari Raya

ade stgah org ckp..
raye x meriah kalo xde dentum dentam mercun..
raye ni bermakna kne main mercun ke???

ade stgah org ckp..
raya diorg kali ni xde makne...
sbbnye jari da xde sbb kne mercun sndiri...

ade stgah org ckp..
raya taun ni plg bmakna sbb blk kmpg naik kreta bru..
kne de kreta bru bru de makna ke raya ni???

ade stgh org ckp..
raya taun ni hilng makna nyer..
sbb keta bru bli da tsadai kat bengkel..
sbb eksiden..drive mcm org sewel...

ade stgh org ckp..
raya taun ni xde makne nyer..
sbb raye taun solo je..
awek mntk break sbb x bleh pkai seksi...
raye ade awek bru bmakne ke???
xde maknenye...

ade stgah org ckp..
raya taun ni xde maknenye..
sbb time cuti kne siapkn esemen lecturer bagi...
ckp kat diri sndiri...

pape pown ckp org...
makna sbnr aidilfitri x pnah lari..
hari kmenangan slps sbulan btarung ngan nafsu sndiri...


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN

Monday, August 30, 2010

Mood Raya



ble da masok 10 hri last puasa..biasanya mood raye tuh da dtg..radio2 pown byk men lgu raye da...ringtone2 phone pown sume da tuka pkai lgu raya...kalo ikutkan 1st puasa pown dah ade...tp yela, 1st day puase..sume smgt bgn sahur ngan shopping time berbuka je...=)...dah last2 ni yg g traweh surau/masjid pown mkin krg..rmai nye traweh kat shopping complex..=P...sape la ak ni kan nk sound2 org x g traweh..bkn wajib pown...ak pown bkn nye full 30 hri g traweh..haishh..


tujuan mnaip pg2 bute ni bkn nye nk bsg2 g traweh ke..puase ke..bkn ah...cuma trase gatal sket tgn ni...x mnyempat nk update blog...seblom bgerak blk U jap ag ade bgs nye tggl jejak dlu..hehh..

raye x smpi pown 2 mggu lg...bdk2 skola kompem2 da x sabar2 nk kolek dwet raye...hehe...x yah tipu la..ak pown pnah jd bdk skola gak..=P...tp pelik, ble da makin besa ni raya nyer rse cam biase je...huhu...x sampai lg ke mood raya ni????
hurmm...yela kot...cuti raya pown start 9 hribulan nnt...10 raya..haishh...9 hribulan nnt la kot bru sampai mood...shoppin pown blom(mcm la tiap2 taw shoppin sakan kan)...hurmm...


mggu ni 3 test menanti...ferment tech...science comm ngan biostat.....adehh...keje keras lg pale otak ni...penat x yah ckp la...fizikal penat..mental pown penat...tp kan..Nabi bley je perang bln puasa...stakat study lbey pe la sgt kan...bkn bjemor tgh panas pown...walopon kat BJ sne mmg pns...=P...tmbh ngan FYP ag...bkn la pe sgt pown..duk lam ekon je...hurmm...sbb ni la kot mood x dtg lg...haishh...


x kesa la mood dtg awl ke lmbt...cmne skali pown mood raya tuh kompem dtg nye...plg2 lmbt pown pg raye tuh...kalo de yg xde mood gak x taw la kan...yg penting seblom raya ni ade lg 10 hri nk puase...10 mlm akhir yg byk manfaat..bak kate mak aku..."eeiii..bdk2 ni...x rse nk tmbh pahala ke??"..lbey krg la tuh...smbil ckp kat ak ngan along....=P......


dah ah..nk gerak blk pas subuh..rsenye da subuh da..tp brg lgsg x pack lg...chioowww...

Saturday, August 28, 2010

Luasnya NERAKA

lme x update blog..post 1st bln ni..bulan ramadan ni elok la kalo bwat post islamic...mudah-mudahan bg manfaat tuk sume...=)


_________________________________________________________________________________________________________

Yazid Ar Raqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata:

Jibrail datang kepada Nabi SAW pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w

"'Mengapa aku melihat kau berubah muka?"

Jawabnya:

"Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar,dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya."

Lalu nabi s.a..w. bersabda:

"Ya Jibrail, jelaskan padaku sifatJahannam."

Jawabnya:

"Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yg ke tujuh. Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa,nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan."

Nabi s.a.w. bertanya:

"Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?"

Jawabnya:

"Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya dibawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiappintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.' (nota kefahaman: iaituyg lebih bawah lebih panas)"

Tanya Rasulullah s.a.w.:

"Siapakah penduduk masing-masing pintu?"

Jawab Jibrail:

"Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s.. serta keluarga Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.

Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,

Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir.'

Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w.. sehingga ditanya:

"Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?"

Jawabnya:

"Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg sampai mati belum sempat bertaubat."

Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda:

"Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk kedalam neraka?"

Jawabnya:

"Ya, iaitu orang yg berdosa besar dari ummatmu."

Kemudian Nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian Nabi s.a.w.masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.

(Dipetik dari kitab 'Peringatan Bagi Yg Lalai')

DariHadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkankamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat

2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah

3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung

4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah

5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik

6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak

7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum

8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekorular

9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hastamengandungi lautan racun yang hitam pekat.

10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai70,000 rantai

11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan ini dapat menimbulkan keinsafan kepada kita semua......Wallahua'lam.

Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159

"Sesungguhnyaorang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan dariketerangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami terangkannyakepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat oleh Allah dandilaknat oleh sekalian makhluk."

Disebutkan di dalam satu riwayat, bahawasanya apabila para makhluk dibangkitkan dari kubur, mereka semuanya berdiri tegak di kubur masing-masing selama 44 tahun UMUR AKHIRAT dalam keadaan TIDAK MAKAN dan TIDAK MINUM , TIDAK DUDUK dan TIDAK BERCAKAP .

Bertanya orang kepada Rasulullah saw :

'Bagaimana kita dapat mengenali ORANG-ORANG MUKMIN kelak di hari qiamat?'

Maka jawabnya Rasulullah saw:

'Umatku dikenali kerana WAJAH mereka putih disebabkan oleh WUDHU'. Bila qiamat datang maka malaikat datang kekubur orang mukmin sambil membersihkan debu di badan mereka KECUALI pada tempat sujud. Bekas SUJUD tidak dihilangkan. Maka memanggillah dari zat yang memanggil. Bukanlah debu 'itu dari debu kubur mereka, akan tetapi debu itu ialah debu KEIMANAN' mereka. Oleh itu tinggallah debu itu sehingga mereka melalui titian' SiratulMustaqim dan memasuki Alam SYURGA, sehingga setiap orang melihat para mukmin itu mengetahui bahawa mereka adalah pelayan Ku dan hamba-hambaKu."

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orangyang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuhasal diwaktu mati :-

1. Para Nabi

2 Para Ahli Jihad

3. Para Alim Ulama

4. Para Syuhada

5. Para Penghafal Al Quran

6. Imam atau Pemimpin yang Adil

7. Tukang Azan

8. Wanita yang mati kelahiran/beranak

9. Orang mati dibunuh atau dianiaya

10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

Didalam satu riwayat yang lain dari Jabir bin Abdullah ra sabda Rasulullah saw:

"Apabila datang hari QIAMAT dan orang-orang yang berada di dalam kubur dibangkitkan maka Allah swt memberi wahyu kepada Malaikat Ridhwan: 'Wahai Ridhwan, sesungguhnya Aku telah mengeluarkan hamba-hamba Kuberpuasa ( Ahli Puasa ) dari kubur mereka di dalam keadaan letih dandahaga. Maka ambillah dan berikan mereka segala makanan yang digorengdan buah-buahan SYURGA. ' Maka Malaikat Ridhwan menyeru, wahai sekelian kawan-kawan dan semua anak-anak yang belum baligh, lalu mereka semua datang dengan membawa dulang dari nur dan berhimpun dekat Malaikat Ridhwan bersama dulang yang penuh dengan buahan dan minuman yang lazat dari syurga dengan sangat banyak melebihi daun-daun kayu dibumi. Jika Malaikat Ridhwan berjumpa mukmin maka dia memberi makanan itu kepada mereka sambil mengucap sebagaimana yang difirman oleh Allah swt di dalam Surah Al-Haqqah bermaksud :'Makan dan minumlah dengan sedap disebabkan AMAL yang telah kamu kerjakan pada HARI yang telah LALU itu."


_______________________________________________________________________________________________________________


diharapkan post kali ni dpt memberi PERINGATAN buat kita yg beragama ISLAM..rmai yg terlupa, leka dgn nikmat dunia..halal haram..dosa pahala...sume buat x peduli...termasok la diri yg hina ni...mudah-mudahan post ni dpt mmberi manfaat buat sume pmbaca...sempena ramadan yg mulia ni...byk2 la beribadat...troskan la berterawih smpi mlm 30...

Sunday, August 1, 2010

Di kesempatan ini...

Kalah..kalah..kalah...sape suka kalah???kompem2 xde kan...=)

3-2

tula score ptg td...biase la klh mng adat game....next game repair kelemahan...mng balaik..=P..pnat pown x ilg lagi ni..pasni nk kne blk U...hurmm..seb bek la dekat...dekat hutan...adehh...moga2 slamat smpai...mcm biasa..

Nightmare!!!

video

The Rev "Seized the Day" to conquer the "City of Evil" in "Bat Country", and forced the "Beast and the Harlot" to "Scream" their "Unholy Confessions". He left them "Trashed and Scattered" and "Blinded In Chains" with the "Strength of the World". He found it "Almost Easy" and became a "Sidewinder" and slithered to "A Little Piece of Heaven" in his "Afterlife", now he is "M.I.A." and his "Nightmare" has come to pass. RIP Jimmy "The Rev" Sullivan, you're gone but NEVER forgotten!


p/s: jgn lupe click nuff..=P

BIOREACTOR


soalan: pe jadi ble pompuan period?
jawapan: biasenye moody rr...
notakaki: oooo..sbb tu la lecturer lab bioreactor aku cam moody je aritu...2 repot skali kne anta...

soalan: pe beza peristaltic pump ngan pump jamban?
jawapan: dalam jamban de 3 or 4 pump..peristaltic pump de satu tuk di share dlm..ermm..18 lab????WTF!
notakaki: peritaltic pump is a NEED..pump jamban is a WANT...x sia2 amek PSDM..

tiba2 je aku emo ngan kls bioreactor ni...lecture haram x paham..pegi kls mcm kuar g window shoppin je...lab pown sme..bkn nk slhkn lecturer...lecturer hebat cmne pown x gne kalo lab cam jamban...haishh...nape bioreactor je????sbb ni je point yg ade..=P...

dah2..mcm biase la..x gne pown kalo memekak lam blog je..agak2 x bley wat pape..wat bodo jela...cri inisiatif leyn...mcm....

SIAPKAN SLIDE TUK PRESENT DEPAN SUPERVISOR!!!




Saturday, July 24, 2010

Banyak Sangat...

dkt sbulan mnyepi...akhirnya aku kembali...
mne nk mule pown x taw...semester bru...rumah baru...subjek bru...hurmm...BANYAK SANGAT..x taw mne nk mula...

pd awal semester yg mcm semester2 yg sblom ni..timetable yg kelam kabot...xde pe yg spesel pown kecuali tempat bru...sesat mencari kelas tuh da mmg confirm la kan...nk wat cmne...pintu bilik kuliah yg BESAR x ingat nyer tp papan tanda kls nye seCIPUT yg mungkin...tulis ngan marker plak tu..hurmm...JIMAT...

kwsan rumah baru yg smakin PANAS...OPS LAPTOP berleluasa...4 bijik laptop tiba2 tumbuh kaki mlarikan diri bersama lembu2..hurmm..kesian jiranku...tmbh plak lg beberapa bijik yg hilang 2 3 hari lps...syukur x jd kat aku...hurmmm

pencuri laptop???

ohh..lupe...so far news plg best rase nye tajuk tesis ku..PISANG!!haha..amat BERPUAS HATI..I'll DO MY BEST...=)...

tesis psl roti pisang ok x???=P

lg tournament futsal...haha..mcm biasa...tewas dan aku main cam haram...haha..sori geng...=(



hurmm..kalau dkt rumah sewa aku dah de internet..aku akan kerap mnaip..kalo bkn mnaip assignments ak taip entry baru..kalo x tggu la ble blk...till then...

Saturday, July 3, 2010

Knape Saya Suka Sukan..

tym clasmate2 aku duk busy mngutok n memburokkn tmpat blaja sndiri..aku mnyempatkan diri tgk satu muvi ni..INVICTUS..mmg terbaik la..mmg muvi2 cmni ak suke tgk...movie2 cmni bg inspiration..bg semangat..=)


video

Out of the night that covers me,
Black as the pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds and shall find me unafraid.

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll,
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul.


byk lagi muvi cmni..antaranya..


video




video

Sunday, June 27, 2010

Cerita Ketam


Pada suatu hari, Ali menemani ibunya membeli barangan dapur di pasar.
Sedang ibunya memilih ikan-ikan yang terdapat di pasar itu, Ali tertarik dengan ketam yang dijual oleh seorang peniaga.
Lantas Ali bertanya....


Ali: "Tauke, ni ketam knape 1 kotak kaki kena ikat lg 1 kotak kaki x ikat??"
Tauke: "Owh..ni ketam lain2 spesis la"
Ali: "Yela, knape kne ikat ngan x kne ikat??"
Tauke: "Ok2..ketam yg kna ikat tuh sebab kalo sekor kluar dr kotak, ketam2 yg lain follow kluar dr kotak. Kalo sume reti kluar rugi laa. Yg x kne ikat tuh sbb kalo sekor nk kluar, ketam2 lain pakat2 tarik balik ketam tuh masok kotak. So x pyh la ikat..x lari pnyee.."
Ali: "owh..mcm tu ke...ok la tauke..tenkiu"


Ali kemudiannya pulang ke rumah..



ske btol ngan ayat tauke tuh...mendalam maksudnya...n hakikatnya bkn ketam je mcm tuh..makhluk tuhan yg bernama manusia pown byk mcm ni..bkn kne ikat eh..ble seseorang tuh berjaya..hidup sng..ade je mereka2 yang hatinya busuk..dengki...ingin sgt menjatohkan mereka yg berjaya itu..sempit nya fikiran..knape x jd sperti ketam yg diikat???bila seseorg dari mereka berjaya..mereka blajar dr org yg berjaya tuh..cuba menjadi seperti mereka yg berjaya..tp sayang...mereka2 yang ibarat ketam x berikat tuh lebih ramai..bg mereka lebih mudah mencapai status yg setaraf dgn menjatohkan mereka yg berjaya..sedar atau x bilangan mereka2 ni lebih rmai..penghancur masa depan sndiri dan org lain...hurmmm....

Ketam yg manakah anda?

Tuesday, June 22, 2010

Ape lah sangat..

cuti tinggal brape hari je lg...byk yg nk disetelkan seblom buka sem bru ni...even reg fee pown blom byr..nmpk sgt cam x de semangat blaja lg..hakikatnye..aku de problem sket..dis week akan setel la sume2 tuh..hopefully...entri kali ni nk ckp byk sket..psl study..lg psl study..and lastly psl study gak...bkn nye pe..nk bg motivation sket kat diri sendiri...result exam sem lps bkn la mcm ape yang ak nk tp still not bad..syukur la dgn ape yg diperolehi..nk result lg gempak..gempakkn lg usaha..ayat biasa la tuh...usaha tngga kejayaan...suma tuh ayt biasa da..dan ada btol nya ayat tuh...ak rindukan zaman2 foundation aku..zaman result exam aku sgt2 membanggakan..sejuk ati dpt result camtu..walau camna pown..still ade org yg usaha x sberapa tp still dpt result bgus..konsentret tym lecture pown 1 usaha k..tp de yg lecture pown x dtg still result bgus..how lucky they r...hurmm...abaikan org lain..biarkn mereka dgn cara mereka...next sem da start majoring da...awl2 dulu cam x taw nk plih ape..Microbiology or Marine Biotechnology..both major ak mnt...tp mcm lg mnt microb..sbbkn nk mgelakkn dari someone aku almost x nk amek microb but nasehat drpd org trsyg(except family), aku akhirnya plih microb..yela, agak bodoh la kalau ak buat camtu...dah2..aku x nk ckp pnjg2 psl org2 ni...abaikan..6 subjek..2 subjek majoring, thesis, bioreactor, biostatistik, lg 2 ape tah...hampeh kan..subject taken next sem pown x ingat..btol ni..aku de mslah sket nk ingat2 subject ngan code subject..hehe..byk??rmai pown mrungut ckp byk..xde mse la..nnt class packed la..jumaat x dpt cuti la..x sempat nk study la..mcm2 la..ak sndiri pown trase gak la byk..tp x kesah pown sbb since awl2 masok degree ni lg ak rse cam apelah sgt kan...bkn pe..dulu aku bengap sket..ble masok sni..tup tap ak pandai..haha..poyo je..ade 2 jela kan..sama ada aku dah pandai or blaja senang...but still ak rse aku bengap..(eceh..merendah diri)...tak..btol ni..6 subject pe la sgt...adik aku study medic 1 sem 10 subject cool je..siap bley result bgus lg..jeles aku..da la duk jaoh ngan family..tekanan blaja lg...still boley dpt result bgus...aku yang subject 6 je kowt..hari2 boley blk rumah..tp x kan la x bley dpt result bgus kowt kan..aah..yela..adik aku pandai..kirenye aku bangang la ni...adoila..cetek nye fikiran eh..ermm...bkn aku ckp kat diri sendiri je k...tuk sume org..rmai la yang fikir camni..x yah nk tipu la...ble org lain dpt dean je..mule la.."kau pandai, bley la.."haishh...x kemana la kao asek fikir camtu je...self confident tuh penting keyh..
pnjg plak entry kali ni..x kesah la..agak2 tensen bley la aku bce n gelak sorg2..k ah..

tuk adik aku yg nga study tuk exam (taw ko bce ni)..gud luck keyh..wish me luck oso k..aku ingat smpi ble2 time ko ckp aku pandai..honestly aku tertouching(positif nye touching) time tuh..=)..ble??alaa..time ko skype ngadu tension tuhh..=)
tenkiu keyh..

Sunday, June 20, 2010

Playing for Change


okeh..korg kne dgr ni...playing for change ni music project yg collect musician all over the world...lgu2 diorg ni besh..yg ni 'stand by me'..dengar la..=)


video

bkn ni je lgu diorg..byk lg..search ah kat youtube..=)